Spirulina Nedir?

Mavi-Yeşil Tatlı Su Yosunu

Spirulina, mavi-yeşil alglerden mikroskobik bir alg (yosun) türüdür. 2,5 milyar yıldır genetik yapısı değişmemiş ender canlılardan biridir.

Spirulina Nedir Toz Formu
Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Gıda ve İlaç Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Spirulina’yı her yaş grubu için güvenli gıda olarak kabul etmiştir.

Günümüzde NASA ve ESA (Avrupa Uzay Ajansı) tarafından astronot gıdası olarak kullanılan bir besindir.

Spirulina Avrupa’da, Amerika’da ve Uzakdoğu’da yıllardır kullanılan önemli bir besin takviyesidir. Dünyada 20’den fazla ülkede üretimi yapılmakta ve 75 civarı ülkede tüketilmektedir.

Spirulina’nın Tarihçesi

Texcoco gölü kıyısında yaşayan Aztekler tarafından tüketildiğine ilişkin en eski kaynak 1524 yılına dayanmaktadır. Ayrıca Chad Gölü kıyısında yaşayan Kanembu Kabilesi yerlileri de bu besini çok eski çağlardan beri tanımakta ve yiyecek olarak tüketmektedirler.

Spirulina Tarihçesi
Sadece1 gram Spirulina’nın, 1 kilogram çeşitli meyve ve sebzelerin vitamin, mineral ve enzim içeriğine eş değer olduğu kabul edilmektedir. (7) Spirulina bir moda ürünü değildir. Spirulina’nın arkasında bilimsel gerçekler vardır ve bilimde moda olmaz.

1gr Spirulina Vitamin Mineral Protein Lif Sebze

Spirulina Referanslar BM FAO WHOBirleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) (1974): “Geleceğin en iyi gıdası”
FDA (Food and Drug Administration - ABD Gıda ve İlaç Bakanlığı) (1981): “Çok çeşitli vitamin ve mineral içeren yüksek protein oranına sahip en iyi besin takviyesi”
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) (1993): “En iyi doğal besin”
“%100 doğal Spirulina içerdiği protein, multivitamin ve mineraller ile diyet ve zayıflama programlarında beslenmenize destek olacak bir besin takviyesidir.”

ALGAMAX Spirulina Kapsül

Spirulina’yı havuzlarda üretip bitkisel kapsül halinde markamız ALGAMAX Spirulina Besin Desteği olarak tüketime sunmaktayız. Doğada sadece anne sütünde ve doğal bitkisel Spirulina’da, tüm esansiyel aminoasitler, omega 3-6-9 yağ asitleri ve GLA (Gama Linolenik Asit) dengeli bir şekilde bulunmaktadır.

spirulina yosun kapsül tablet hasat havuz üretim
Neden Spirulina?
Spirulina’nın dünyada neden “Mükemmel Besin” “Süper Besin” ve “Mucize Besin” olarak adlandırıldığını başlıklar halinde açıklamaya çalışalım.
1) %100 doğaldır.
2) Selüloz çeperinin olmamasından dolayı çok kolay sindirilebilir.
3) Toksik özelliği yoktur.
4) Protein, vitamin, mineral ve besleyici elementler açısından zengindir.
5) İçeriğindeki maddeler doğal olduklarından, sentetik yolla elde edilenlerden farklı olarak insan vücudunda birikime neden olmaz ve atılır.

Neden Spirulina Yosun

Diyet ve zayıflama için besin takviyesi:
Spirulina’nın protein, vitamin ve mineral desteği olmasının yanında düşük kalorili bir besin takviyesi olması onu zayıflama ve diyet besini olması açısından da önemli kılmaktadır. Spirulina’nın mukoprotein içermesi, kolay sindirilmesini ve tokluk hissi vermesini sağlamaktadır. Yüksek B12 vitamini içermesiyle hayvansal gıda tüketmeyen vejeteryanlar için de önemli bir besin takviyesidir.

Diyet Kilo Verme Zayıflama Spirulina Yosun

Spirulina hakkında bazı çarpıcı gerçekler:
Komple yüksek biyolojik değerde proteince (%60-70) zengindir. (1)
Zengin E vitamini kaynaklarından biridir. (4)
Zengin Beta-Karoten kaynaklarından biridir. (3)(4)
Zengin Fikosiyanin (Spirulina’ya mavi rengini veren antioksidan etkili bir kromoprotein) kaynaklardan biridir. (5)(6)
Doğadaki en zengin B12 kaynaklarından biridir. (1)
Ispanaktan 50 kat fazla demir içerir. (2)
Doğadaki en zengin GLA (Gama Linolenik Asit) içeren besinlerden biridir. (3)
%100 doğal Spirulina soğuk içeceklere karıştırılarak da tüketilebilir.

Spirulina’nın zararları var mıdır?
Spirulina’nın bilinen hiçbir yan etkisi, zararı veya başka bir madde ile etkileşimi kaydedilmemiştir. Faydaları saymakla bitmeyen bir besin takviyesidir.

Spirulina’nın Besin İçeriği
100 gram Spirulina ‘da
Protein:%60-70
Karbonhidrat:%19
Lipit:%6
Mineral:%8
Su:%7
Enerji:360 Kcal

Spirulina İçeriği:

Vitaminler
Beta Karoten
B1 Thiamine
B2 Riboflavin
B3 Niacin
B5 Pantothenic Acid
B6 Pyridoxine
B9 Folate
B12 Colobalimine
Vitamin A
Vitamin C (ascorbic acid)
Vitamin D
Vitamin E
Vitamin K
Vitamin H Biotin
Inostitol

Mineraller
Kalsiyum
Selenyum
Demir
Magnezyum
Potasyum
Krom
Bakır
Germanyum
Manganez
Fosfor
Sodyum
Çinko
Klorid
İyodin

Doğal Pigmentler
Fikosiyanin
Klorofil
Karotenoidler

Doğal Karotenoidler
Karotenler
Beta Karoten
Diğer Karotenler
Xanthophylis
Myxoxanthophyll
Zeaxanthin
Cryptoxanthin
Echinenone
Diğer Xanthophyl

Doğal Fitonutrientler
Gamma-Linolenik Asit
Alfa-Linolenic Asit (ALA)
Linoleic Asit (LA)
Stearidonic Asit (SDA)
Eicosa Pentaenoic Asit (EPA)
Docosa Hexaenoic Asit (DHA)
Arachidonic Asit (AA)
Glycolipidler
Sulfolipidler
Polisakkaridler

Amino Asitler
Temel Amino Asitler
İsoleucine
Leucine
Lysine
Methionine
Phenylaianine
Threonine
Tryptophan
Valine

Temel Olmayan Amino Asitler
Alanine
Arginine
Aspartic Acid
Cystine
Glutamic Acid
Glycine
Histidine
Proline
Serine
Tyrosine

KAYNAKLAR
(1) Richmond, A., 2004. Biological Principles of Mass Cultivation. (A. Richmon editör). Handbook of Microalgal Culture: Biotechnology and Applied Phycology, Blackwell Science Ltd. Oxford/UK, 125-177.
(2) Takeuchi, T.,1978. Clinical Experiences of Administration of Spirulina to Patiens with Hypochronic Anemia. Tokyo Medical and Dental
Univ. JAPAN.
(3) Henrikson, R., 1993. Mikroalga Spirulina. Oikos Pharmaceutıcals, C/San Pedro, 29640 Fuengirola, Malaga Costa del Sol, SPAIN.
(4) Fox, D., 1996. Spirulina: Production and Potential. Pub. By Editions Edisud, La Calade, R.N.7, 13090 Aix-en- Province, FRANCE, 232 p.
(5) Hirata, T., M. Tanaka, M. Ooike, T. Tsunomura and M. Sakaguchi, 2000. Antioxidant activities of phycocyanin prepared from Spirulina platensis. J. Applied Phycol., 12: 435-439.
(6) Liu, Y., X. Lizhi, N. Cheng, L. Lin and C. Zhang, 2000. Inhibitory effect of phycocyanin from Spirulina platensis on the growth of human leukemia K562 cells. J. Applied Phycol., 12: 125-130.
(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4896766/