82017Eyl

Spirulina ve Chlorella Farkı Nedir?

Spirulina ve Chlorella (Klorella) Yosun Farkı Nedir?

Chlorella Klorellla Spirulina Yosun Farkı FarklarıHem Spirulina hem de Chlorella gezegendeki en zengin besin kaynağı olarak kabul edilen ve bilim dünyasında “Süper Besin” olarak adlandırılan yosun türleridir. İkisi de yoğun ve geniş besleyici destek faydaları sunar. 

Yosun, canlılığı sürdürmek ve inanılmaz oranlarda çoğalmak için güneş ışığı, karbondioksit ve sudaki basit besin bileşenlerini kullanan büyüleyici bir mikroorganizma grubudur. Spirulina ve Chlorella, su ortamında yetiştirilen yosun dünya genelinde birçok kültürde hasat edilip yıkandığı şekliyle veya kurutularak tüketilen süper besinlerdir. Spirulina spiral şeklinde (Adını sahip olduğu şekli nedeniyle almıştır.) 100-300 mikron boyutlarında mavi yeşil yosun, Chlorella küre, elips şeklinde 3-5 mikron boyutlarında yeşil yosun grubundadır.

Hem Chlorella (Klorella) hem de Spirulina birer tatlısu yosunudur. İkisi de klorofil bakımından zengindir. Chlorella daha fazla klorofil (kuru ağırlığının %3-5’i) içerir hatta ismini de klorofilden almıştır. Bu küçük yosun türleri, içerdikleri sağlıklı besin maddeleri nedeniyle besin takviyesi olarak kullanılan önemli türlerdir. Chlorella (Klorella) ve Spirulina içerdikleri pigment veya renklendirici bileşik türlerine göre farklılık gösterir. Spirulina, fikosiyanin (phycocyanin) adı verilen nadir mavi bir pigment içerir. Sahip olduğu bu pigmentin hücreleri hasardan korumaya yardımcı olan güçlü bir antioksidan olduğunu kabul görmektedir.

Hem Spirulina hem de Chlorella (Klorella) vücudun temizlenmesine, detoksifikasyonuna yardımcı olduğu kabul edilen muhteşem besin dengesi bulunan enerjisi ve berraklığıyla yüksek bir protein konsantrasyonuna sahiptirler. Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü Afrika’da açlıkla mücadelede dengeli ve kusursuz besin içeriğinden dolayı Spirulina’yı besin takviyesi olarak kullanmaktadır. Günde sadece 1 gramlık Spirulina kullanımının günlük gereksinim duyulan A vitaminini karşıladığı düşünülmektedir. 

İki süper besinden hangisinin sizin için en uygun olduğuna karar vermenize yardımcı olmak için aşağıdaki temel farklılıkları tespit ettik:

Spirulina ve Chlorella; her ikisi de günlük beslenmenin bir parçası olarak inanılmaz faydalı besin maddelerini önemli ölçüde içeren yosun türleridir.

Chlorella tek hücreli bir yosundur ve Spirulina’dan çok daha hızlı büyür ve sadece 20 saat içinde dört katı büyüklüğüne çıkabilir!

Klororella yeşil bir yosun olup, Spirulina’dan genellikle on kat daha fazla klorofil sahibi olduğu ve detoks için daha uygun olduğu düşünülen bir besin desteğidir.

Chlorella Spirulina’dan daha fazla demir içerir.

Spirulina magnezyum, çinko, A vitamini ve K vitamini içeriği olarak Chlorella’dan daha yüksek içeriğe sahiptir.

Chlorella doğada sadece kendisinde bulunana özel bir büyüme faktörü ( CGF – Hasar görmüş organ ve dokuları onarma potansiyeline sahip maddeler grubu [1] ) içerir.

Spirulina Chlorella’dan binlerce yıl daha eski bir türdür.

Spirulina insanın günlük besin ihtiyacını karşılayacak konsantre besin içeriğine sahiptir.

Spirulina Chlorella’dan daha fazla protein içerir. Spirulina sığır etinden 12 kat daha fazla protein içerir!

Spirulina, sağlıklı vücut fonksiyonu için gerekli olan  ve doğada çok nadir bulunan bir yağ olan GLA’nın (Gama Linoleik Asit) daha iyi bir kaynağıdır.

Spirulina en önemli antioksidan madde olan mavi renkli kromoproteini yani fikosiyanini (C-Phycocyanin) yüksek konsantrasyonda içerir. Spirulina’ya özel mavi-yeşil rengini verir.

Spirulina, protein ve demirin yanı sıra sekiz esansiyel amino aside ilaveten potasyum, çinko, kalsiyum, B1, B2, B3, B6 ve B-12 vitaminlerini de yüksek oranda içerir.

Spirulina Chlorella’dan daha yüksek oranda beta karoten içerir.

Spirulina’nın sindirimi Chlorella’dan daha kolaydır.


Chlorella da sahip olduğu protein, vitaminler, mineraller, fito-besinler ve fitokimyasallar ve bunların kombinasyonu ile Spirulina’nın ötesine geçmektedir. Chlorella Spirulina’dan farklı olarak hücre duvarı bulunmaktadır. Selüloz hücre duvarı soyulmuş ve hücre zarı bulunan Chlorella tüketildiğinde tüm protein, vitamin, mineral vb. içeriği de kullanabilir formda alınmış olunur. Bizim ürünümüzde bu işlem uygulanmaktadır. Hücre zarı ağır metalleri, pestisitleri (zirai ilaç) ve diğer toksinleri çevreleyip bunları insan vücudundan dışarı atmaya yardımcı olduğu kabul görmektedir. Hücre duvarı ve hücre zarı tamamen parçalanmış Chlorella ise hücre içerisindeki besinlerin büyük oranda kaybolmasına neden olacağından uygun görmemekteyiz..

Bu iki süper besin bazı benzer özellikler sahip olsalar da farklı değerleriyle öne çıkmaktadır. Gerçek şu ki, Spirulina ve Chlorella (Klorella) sahip oldukları farklı besin profilleriyle pek çok beslenme uzmanı tarafından besin destekleyici olarak ve vücut dengesini sağlamak için birlikte tüketilmesini önermektedir. Önemli miktarda besleyici özellikleri ile bu iki süper besinin sağlıklı bir beslenmeye mükemmel bir katkı sağlayacağı açıktır. 

Dikkat edilmesi gereken bir husus bu türlerin saf ve temiz bir su kaynağında üretildiğinden emin olmaktır. Bu anlamda 2006’dan beri alg (yosun) üretimi yapan AKUATİK, sahip olduğu alanında uzman ekibi ve referanslarıyla güvenilir bir firma olmayı amaçlamaktadır. Doğal işlemlerden geçen besin takviyesi ürünlerimiz katkı maddeleri ve koruyucular içermez. 

Kaynaklar:

[1] http://acikarsiv.ankara.edu.tr/browse/29974/tez.pdf